Polderpiraten vieren 20 jarig jubileum

Op 27 februari 2016 hebben we ons 20 jarig jubileum gevierd.

20 jaar verdient het om er iets bijzonders van te maken. Dat hebben we gedaan door een avondvullend programma te presenteren. Dit aan de hand van het verhaal van een zeeman. Hij ging als scheepsjongen met zijn vader mee paling vissen op de Zuiderzee. Maar hij wilde meer en monsterde aan op schuit naar Wieringen. Vandaar op een kustvaarder naar Hamburg en vervolgens naar Engeland. en dan is overstappen op een schip van de grote vaart de oceaan over wel heel aantrekkelijk. Kortom onze scheepsjongen vaart vervolgens de hele wereld over om dan weer terug te keren naar zijn vertrekhaven. Maar inmiddels is de Afsluitdijk gebouwd en is de Zuiderzee niet meer. Het is nu IJsselmeer. Beginnend met “Hoor je het ruisen der golven, vaar met me mee over de wereld” eindigden we deze voorstelling, hoe kan het ook anders met:                         “De Zuiderzeeballade”

Onderstaande promo is gemaakt ter gelegenheid van deze Jubileumvoorstelling.

 

Polderpiraten vieren het 12.5 jarig bestaan

De Polderpiraten hebben 16 augustus 2008 stilgestaan bij het feit dat zij 12.5 jaar zingen in Rutten en wijde omgeving. Bovendien nam Hans Hanse die deze dag ook 12.5 jaar muzikant was, afscheid van het koor. Ook is dit voor Jan en Ria de Jong het laatste jaar dat zij de camping ‘ALTIJD ANDERS’ runnen. Deze drie ingrediënten waren aanleiding er eendeels een jubileumfeest van te maken, anderzijds een afscheidsfeest.

Het was deze avond gezellig druk, want oud-leden, collegakoren, campinggasten, vrienden en bekenden waren uitgenodigd om deze avond mee te maken. Speciaal waren de Johanna’s uit Nagele uitgenodigd om ook een  muzikale bijdrage te leveren. De Polderpiraten zijn opgericht in 1995 en een van hun eerste optredens was op de camping ALTIJD ANDERS. Liedjes als Piet Hein, de Zilvervloot en Pak al je zorgen…… waren de liederen die toen op het repertoire stonden en met een half uur zingen waren we door al onze liedjes heen. Als we kijken wat we nu in het boek hebben krijgen we die in een avond lang niet allemaal gezongen.

De Polderpiraten hebben bijna ieder jaar op deze camping gezongen en het was vaak reuze gezellig. Vooral met de vaste campinggasten die we daar ieder jaar weer zagen waren we erg vertrouwd. Maar ook een groep Ruttenaren was vaak van de partij omdat ze wel zin hadden in een gezellig avondje in eigen dorp. Als het weer mee zat zongen we buiten en was het twijfelachtig dan zongen we binnen. Het jaar dat de Polderpiraten 10 jaar bestonden hebben we op deze locatie ook ons jubileum uitbundig gevierd in combinatie met het Flevolands Shantykorenfestival. Wat een mensen waren hier toen op de been en in een als theater ingerichte schuur werd dit feest tot ieders verbazing op een hoog niveau georganiseerd.

 Absoluut hoogtepunt deze dag was de presentatie van onze CD waar we nu nog steeds trots op zijn. Het is een live-cd die is opgenomen in onze vertrouwde oefenruimte in de Stiepe. De grote zaal was voorzien van vloerkleden om de galm van het geluid enigszins te reduceren en de temperatuur was niet hoog, om de stemmen van de zangers optimaal uit de verf te laten komen. Voor het publiek was dit minder gerieflijk, maar we hebben respect voor deze groep die het toch tot het einde heeft volgehouden zonder in de stiltes tussen de coupletten door te hoesten. Aan het eind van de avond werd stilgestaan bij het afscheid van Hans Hanse. Het bekruipt ons een beetje dat we deze man volgend jaar al moeten missen, want hij heeft altijd geweldig veel en nuttig werk verricht voor ons koor. Hij bewerkte de liederen zodanig dat ze door ons twee- of driestemmig gezongen kunnen worden. Bovendien is hij de vader van “het kind van de Zuiderzee”, een lied wat hij speciaal schreef voor de revue 50 jaar Rutten.

 De Polderpiraten hebben dit lied overgenomen omdat het speciaal op Rutten slaat en daardoor eigenlijk ons volkslied is geworden. Muzikant zijn bij een koor is meer dan zanger zijn, want je moet er altijd zijn. Dit was ook een sterk punt van Hans, want maar zelden dat hij er niet was, dus als U iemand zoekt die veel weet van de Polderpiraten zou je Hans kunnen vragen want hij heeft echt alle bijna meegemaakt. Op het gebied van muziek hebben we op dit moment oud notaris Cees van Hattum die ook zijn mannetje staat en waar we veel vertouwen in hebben. Samengevat kunnen we zeggen dat 16 augustus voor de Polderpiraten een bijzonder geslaagde dag is geweest waar we nog lang tevreden op terug kunnen kijken.